Яйцата поевтиняват за Великден
Месата леко поскъпват, аплодовете и зеленчуците варират през първата седмица на април
Цените на яйцата на едро през първата седмица на април отчитат поевтиняване с около 3 стотинки. В понеделник цената им беше 29 стотинки за 1 брой, а в петък е отчетен спад с 10% - 0,27 лв. Това показва седмичният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитиран от Econ.bg.
Седмица преди Великден при цената на свинското месо се наблюдава плавно поскъпване с 0,03 стотинки – от 6,64 лв. за килограм до 6,67 лв., при замразеното пилешко с 0,01 стотинки – от 3,78 лв. до 3,79 лв. за килограм и при каймата с 0,03 стотинки – от 4,92 до 4,95 лв. за килограм. Същевременно кренвиршите трайните варено-пушени салами поевтиняват с 0.05% до 1%.
При плодовете и зеленчуците най-значителен ръст отчита цената на оранжерийните домати. Те са започнали седмицата на 1,99 лв. за килограм и са завършили на 2,33 лв. При зелето също се отчита поскъпване, но то е далеч по-малко – 0,01 стотинки или с други думи от 0,49 до 0,50 лв. за килограм. Ръст се отчита и при вносните картофи – от 0,47 до 0,49 лв. за килограм.
Поевтиняване се отчита осезателно при вносните краставици, сочат още от данните на ДКСБТ. В началото на седмицата те са се търгували на 2,09 лв. за килограм, поевтинявайки с 0,16 лв. до 1,93 лв. в края на периода. Намаление в цената има и при ябълките – с 0,02 лв. от 0,92 лв. до 0,90 лв. Същевременно при портокалите и лимоните се отчита поскъпване в порядъка на 0,04 до 0,06 стотинки.
__________________________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg


















