"Иди си, зимо - идвай, лято!" се провиква св. Атанас
Именици днес са Атанас/ка, Живко/а, Траян/а и производните им. Честито!
Да почерпят днес носещите "безсмъртни" имена – Атанас, Атанаска, Наско, Живко, Траян и Траяна, за да им е славно името!
На 18 януари почитаме св. Атанас, борбен защитник на правата вяра според Православната църква. За да са здрави децата, че и всички у дома, се приготвя питка, намазана с мед и набодена с вилица, както и пиле с ориз. От тях се раздава на комшиите.
Жените да забравят поне днес за шиене и плетене, защото раните трудно зарастват. Не се варят боб, леща и царевица, тъй като се свързват с обрива от шарка.
"Иди си, зимо - идвай, лято” се провиква днес в Балкана свети Атанас, облечен в копринена риза и на бял кон. Според народните представи той е господар на снеговете и ледовете и на неговия ден зимата се е преполовила, затова празникът е известен също като Среди зима.
В ранното утро на Атанасовден в различните селища на страната ни се извършват някои обреди. В Западна България например хората посрещнат слънчевия изгрев и настъпващата пролет от някоя висока могила. В района на град Етрополе се палят огньове, които се прескачат за здраве.
Мъжете в Плевенско пък се хващат на хоро, съблечени по ризи като св. Атанас. Берат се кокичета и кукуряк, където ги има, разбира се.
След Среди зима селяните преценявали колко зимнина им е останала и ще стигне ли до пролетта, защото "Ако зимата с уста не те ухапе, с опашката ще те шибне”. Вярвало се, че ако началото на зимата е било по-меко, предстои краят й да бъде по-мразовит и труден.
Атанасовден се почита, както и Антоновден, за патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти. Той е и празник на побратимяването.
Пита с мед
1 кг брашно, 1 пак.мая, 2 ч.л.сол, 20 гр.захар, 50 гр.мед, 200 мл прясно мляко
Маята се разтваря в 200 мл хладко мляко със захарта и 2-3 с.л. от брашното. След като шупне, се изсипва в предварително пресятото брашно. Добавя се солта и олиото и се замесва меко тесто, като се долива вода. Тестото се покрива с влажна кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си.
След като втаса, тестото се премесва и се оформяна пита. Питата се слага в намаслена тава и отново се покрива с влажната кърпа. След като втаса отново се слага да се пече в предварително загрята до 180 С фурна. Готовата пита се изважда от фурната и веднага се намазва с мед.
Ммм, да ви е сладко!




















